DŘEVĚNÉ REGÁLY DECODŘEVĚNÉ REGÁLY DECO
Regály do dílny Regály do průmyslu

Nářadí si zaslouží pořádek a systém - kufry, bedny a boxy na nářadí

0%

Všichni (a hlavně ženy) mají v povědomí japonskou královnu úklidu Marii Kondo, jejíž motto zní: "Pořádek v pokoji, pokoj v duši". A toto motto neplatí pouze pokoje, ale také pro domácí dílny či garáže. Pokud ještě pro svou dílnu nemáte odpovídající místo, které byste si pro kutilství a drobné domácí opravy připravili, měli byste si kvůli prostoru vybrat místnost o velikosti alespoň 9 m². Protože prostor rozhoduje o tom, jak dobře bude naše dílna vybavená. Koneckonců je třeba čas od času provádět i prostorově náročnější práce. A pokud máte prostor i pro pracovní stůl (ponk), můžete si vytvořit svůj vlastní kutilský ráj, kde má vše své místo.

Na první pohled vypadá uspořádání a úklid dílny, hobby místnosti (např. na lepení modelů nebo stavbu vláčků), sklepa nebo garáže jako spousta práce. A ve skutečnosti to může zabrat i několik hodin, ale tato investice se z dlouhodobého hlediska bohatě vyplatí. K základnímu vybavení efektivně uspořádané dílny patří kufry na nářadí, stěna na nářadí, skříňky na nářadí, různé boxy a další doplňky pro skladování. Praktické jsou zejména dílenské skříně nebo bytelné kovové regály s nastavitelnými policemi. Tyto policové regálové systémy a dílenské skříně pak lze zakomponovat do vlastního návrhu vybavení dílny.

Pořádek a přehlednost šetří nejen čas, protože odpadá zbytečné a frustrující hledání, ale také peníze, protože věci někdy kupujete podruhé, když je dlouho nemůžete najít. Kromě toho vás dobrá příprava práce více motivuje k tomu, abyste věci udělali, a máte tendenci práci méně odkládat.

Dobře roztříděno = napůl vyhráno, proto tu máme nástěnný panel s nářadím

Pokud chcete uklidit dílnu, garáž nebo sklep, měli byste nejprve vytřídit nepotřebné a nefungující věci nebo dokonce věci, které máte vícekrát. Tím také ušetříte překvapivě dost místa. Poté je třeba uklidit prach a nečistoty, uklidit pracovní místo a odkládací plochy (v budoucnu toto doporučujeme po každé dokončené práci).

Nářadí a nástroje by měly být systematicky uloženy. Na toto je ideální individuálně přizpůsobitelná stěna na nářadí. Díky flexibilnímu úložnému systému lze nářadí uložit svisle a hned na dosah ruky. Šroubováky, kleště, metry, šuplery, klíče nebo kladiva, stejně jako krabičky (zásobníky) s hřebíky, vruty, podložkami, šroubky, matkami a dalším spojovacím materiálem. Všechny vruty a šrouby můžete například třídit podle typu, délky, závitu, materiálu nebo jiných kritérií. I když je to zdlouhavé, v budoucnu budete přesně vědět, kde co je, a na první pohled uvidíte, kolik Vám toho ještě zbývá.

Nevyužitý prostor na stěně lze dobře využít pomocí nástěnného panelu na nářadí. V budoucnu ho lze podle potřeby rozšířit a doplnit dalšími držáky a háčky. Jakmile nářadí a spojovací materiál roztřídíte, měli byste vše, od stěny na nářadí až po krabičky na spojovací materiál, označit pomocí samolepek s popisky, abyste věděli, kde budou mít věci v budoucnu své pevné místo, i když s nimi zrovna budete pracovat.

Po skončení práce byste samozřejmě měli vše uklidit na svá místa, aby vaše pracovní místo zůstalo přehledné a bezpečné. Volně položené kabely, povalující se odřezky nebo špony, pilové kotouče bez krytek či nedbale odložená kladiva se mohou rychle stát původcem nebezpečného úrazu.

Boxy na nářadí pro větší elektrické nářadí

Elektrické nářadí jako jsou aku šroubováky, vrtačky, brusky, pily a další poněkud větší pracovní náčiní je třeba správně skladovat, aby bylo chráněno před prachem, vlhkostí, nečistotami a poškozením během převážení nebo přenášení. Zde je perfektní volbou box na nářadí s velkými přihrádkami a ideálně i nastavitelnými přepážkami. Nejlepší je mít v každé přihrádce jedno elektrické nářadí. Také se osvědčilo mít zde současně uložené i odpovídající příslušenství, jako jsou náhradní baterie, nabíječky, návody k použití nebo spotřební materiál.

Ukládání malých dílů do úložných prostor

Projděte své zásoby šroubků, matek, vrutů, hřebíků, podložek a dalších drobných předmětů a odhadněte, kolik úložných krabiček nebo zásobníků budete přibližně potřebovat. Raději plánujte s rezervou, ať máte v budoucnu ještě nějaký úložný prostor, až se vaše sbírka rozroste o další spojovací materiál. Zásuvkové boxy, úložné boxy nebo úložné přihrádky lze uložit vedle sebe nebo nad sebou, což je praktické a šetří místo. Zvenčí je označte štítky, abyste vždy věděli, co se v kterém boxíku nachází

Pořádek je polovina úspěchu

Pojízdné plošinypojízdné boxy na nářadí jsou obzvláště praktické, když potřebujete “dát nářadí do pohybu”. Ať už potřebujete boxy s nářadím převézt od auta přes celou výrobní halu nebo střídáte hodně nářadí a nechcete pro něj pořád chodit, pojízdná platforma na boxy a kufry s nářadím nebo přímo pojízdný box na nářadí s kolečky se stane vaším oblíbeným pomocníkem. Naskládání stohovatelných boxů s nářadím na sebe nevyžaduje mnoho času a námahy a lze to využít i v menších dílnách k udržení pořádku a vytvoření flexibilního pracovního prostředí. Pojízdný box na nářadí doporučujeme zejména v případě, že musíte překonávat delší vzdálenosti v rámci dílny nebo pokud vás čekají opravy mimo dílnu a chcete se vyhnout přenášení každého nářadí zvlášť. Boxy a kufry na nářadí jsou vybaveny několika přihrádkami a zásuvkami pro uložení šroubů a dalších drobných dílů. Jednotlivé boxy lze uzavřít, což zaručuje bezpečnou přepravu nářadí i po nerovném povrchu. Pokud jsou navíc boxy označeny štítky, ušetříte si zdlouhavé hledání jednotlivých nástrojů. Nakládání těžkých boxů na pojízdnou plošinu na nářadí nebo pojízdný multibox na nářadí je díky dostatečně velkým madlům snadné a bezpečné.

S dobře uspořádaným kufrem na nářadí jste efektivní kdekoliv 

Dílna je tedy dobře zorganizovaná - nyní je čas na váš kufr s nářadím! Ať už jste profesionální řemeslník nebo jen domácí kutil, mít pořádek ve svém kufru na nářadí je na cestách o to důležitější. Představte si svůj kufr na vercajk jako mini dílnu. Opět se snažte mít drobné díly a spojovací materiál či hmoždinky odděleně v krabičkách a doprostřed dejte kleště a klíče. Někdy je potřeba další kufr na vrtačky, aku šroubováky atd. Stejně jako na dovolenou si sbalte jen to nejnutnější. Nikdo totiž nemá rád tahání zbytečných věcí. Praktický, dobře uspořádaný kufřík s nářadím si můžete vzít s sebou všude tam, kde je třeba něco udělat. Budete mít všechny nezbytnosti s sebou najednou a ušetříte si zdlouhavé hledání jednotlivých pomůcek, které se mohou v obyčejné tašce na nářadí pomíchat.

Pokud si pořídíte např. jeden kufr s nářadím na práci se dřevem, jeden na opravy auta a jeden na instalatérské práce, budete mít jistotu, že máte vše dobře připraveno, sáhnete po kufru a můžete se hned pustit do práce. Boxy by měly být vybrány tak, aby byly přihrádky jasně ohraničené a přitom kompaktní. Nářadí by v nich mělo být zajištěno tak, aby nevypadávalo. Se stohovatelnou sadou boxů na nářadí s rukojeťmi lze snadno manipulovat i s několika těžkými boxy na sobě.

Vylepšete si svou sadu nářadí

I když již máte prvotřídní sadu nástrojů, možná ji budete chtít ještě vylepšit. Existuje celá řada doplňků, které si můžete zakoupit a přizpůsobit si tak každý box svým potřebám.

Zde je několik příkladů:

  • Protiskluzové podložky do přihrádek: Nebaví vás nacházet na svém nářadí škrábance a promáčkliny? Protiskluzová podložka na dno boxu zabrání tomu, aby se vaše nářadí kutálelo a naráželo do sebe.

  • Jednotlivé přihrádky: Hledáte přihrádky různých velikostí pro uložení a roztřídění všech drobných dílů, jako jsou matice, šrouby, podložky a šroubovací bity? Některé přihrádky lze jednoduše umístit dovnitř boxu na nářadí.

  • Pěna: Vložte do boxu na míru vyřezanou pěnu, která udrží vaše nářadí na místě. Pěnové vložky usnadňují přehled o nářadí a poskytují mu dodatečnou ochranu.

Při přizpůsobování boxu na nářadí je nejlepší pořídit si příslušenství, které můžete snadno vyjmout a vyměnit podle toho, jak se vaše sada nářadí mění.

Srovnejte svůj kufr na nářadí podle velikosti a hmotnosti

Proč? Ne, nemusíte být puntičkář, tato rada je zcela praktická. Prohlédněte si své nářadí v kufru. Je v něm velké nářadí promíchané s menším? Pokud se v něm musíte přehrabovat, abyste pod velkou elektrickou bruskou našli malý šroubovák, asi to není ideální. Navíc riskujete, že se říznete či škrábnete o nějaký brusný nebo pilový kotouč. A nepříjemné a především zbytečné zranění je na světě. Místo abyste riskovali zranění, uspořádejte si nářadí v kufru podle velikosti a hmotnosti. Některé boxy a kufry na nářadí mají různé úrovně a přihrádky. Ta horní je obvykle vyčleněná pro malé díly a spojovací materiál. Často to je nějaký organizér na spojovací materiál s průhledným víkem. Středně velké nářadí, jako jsou kladiva, šroubováky a klíče, patří do prostřední vrstvy. A spodní vrstvu, která je také zpravidla nejhlubší, byste měli vyhradit pro největší a nejtěžší nářadí. Zde najdou své místo vaše vrtačky, pily, brusky apod.

Nyní už byste měli mít svou dílnu i kufry na nářadí dokonale uspořádané. Uvidíte, že kutilství bude dvakrát zábavnější a hledání nářadí a spojovacího materiálu zabere polovinu času. Ale teď přichází ta nejtěžší část - pořádek a systém dlouhodobě udržet. Zkuste to důsledně dodržovat alespoň měsíc, pak už vám to přejde do krve a bude to pro vás přirozené. Držíme vám palce!

0 komentářů
Předchozí 5 tipů jak zvládnout návrat do školy a do práce z prázdninového režimu Další Plánujeme dokonalou šatní skříň - průvodce výběrem krok za krokem!
To Top
ADAPTIVNÍ DESIGN
Víceúčelové regálové systémy
INDIVIDUÁLNÍ PORADENSTVÍ
Odborný přístup k vašim projektům
RYCHLÉ DODÁNÍ
Doprava zdarma při nákupu
nad 4500 Kč bez DPH
SLEVY A VĚRNOSTNÍ PROGRAM
Sleva až 30%
BEZPEČNÝ NÁKUP
Jednoduché a spolehlivé
platební metody
VYROBENO V EVROPĚ
Záruka na kovové regály 5 let