DŘEVĚNÉ REGÁLY DECODŘEVĚNÉ REGÁLY DECO
Regály pro firmy a kanceláře Regály do obchodu Regály pro domácnost

Barvy a emoce u nás doma: jak vybrat barvu regálu pro harmonický domov

0%

Barvy mají silný vliv na naše emoce. Každý odstín má schopnost vyvolat specifické pocity – od klidu a uvolnění po energii a dynamiku. Například teplé barvy jako červená nebo oranžová mohou vytvořit pocit pohody a energie, zatímco studené barvy jako modrá nebo zelená působí uklidňujícím a relaxačním dojmem. Regály patří k dominantnějším prvkům vybavení místností, proto i výběr správné barvy regálů do našeho domova je klíčový pro vytvoření harmonického a příjemného prostředí. Náležitě zvolená barva regálu totiž dokáže prostor opticky zvětšit i odrážet osobní styl obyvatele.

Základy barev a emocí

Základní barvy, jako jsou červená, modrá, zelená a žlutá, hrají zásadní roli v tom, jak vnímáme prostředí kolem sebe, včetně našich domovů. Červená, barva energie a vášně, může v místnosti vyvolat pocit tepla a dynamiky, ale také může být vnímána jako agresivní, pokud je použita příliš intenzivně. Modrá, naopak, je často spojována s klidem a pohodou, podporuje relaxaci a soustředění, což ji činí ideální pro ložnice nebo studijní místnosti. 

Zelená, barva přírody, působí uklidňujícím dojmem, což pomáhá vytvořit pohodovou a svěží atmosféru, zvláště účinnou v obývacích pokojích a kuchyních. Žlutá, barva slunce a štěstí, přináší optimismus a energii, ale ve velkém množství může být příliš stimulující. Použití těchto základních barev ve správném odstínu a intenzitě může významně ovlivnit náladu a atmosféru v místnosti.

Výběr barvy regálů v jednotlivých místnostech domácnosti

Výběr správné barvy kovových regálů podle druhu místnosti může významně přispět k vytvoření té správné atmosféry každého prostoru. V obývacím pokoji, který je často centrálním místem setkávání a odpočinku, jsou ideální teplé a příjemné barvy, jako je tmavě červená nebo oranžová, které podporují pohodu a přátelskou atmosféru. V ložnici, kde je důležité navodit klidné prostředí pro relaxaci a odpočinek, se doporučuje použití měkkých a klidných odstínů, jako jsou pastelová modrá nebo zelená. Dětské pokoje mohou oživit živé a stimulující barvy, jako je žlutá nebo světle zelená, které podporují kreativitu a energii, zároveň je však důležité najít správnou rovnováhu, aby barvy nepůsobily příliš rušivě. 

Pro pracovní kout je klíčové zvolit barvy, které podporují koncentraci a produktivitu, jako jsou modrá, zelená nebo dokonce určité tóny šedé, které pomáhají udržet soustředění a snižují úroveň stresu. Při výběru barvy policových regálů je důležité zvážit nejen estetický aspekt, ale také to, jak barvy ovlivňují náladu a zapadají co celkového vzhledu každé místnosti.

Harmonie vs. kontrast v barvách

Harmonie a kontrast v barvách jsou klíčové prvky pro dosažení esteticky přitažlivého a vyváženého interiéru. Harmonické barvy, které jsou blízko sebe na barevném kruhu, jako jsou např. různé odstíny modré nebo zelené, vytvářejí v místnosti uklidňující a sourodý dojem. Toto schéma je ideální pro místa, kde hledáme klid a pohodu, jako jsou ložnice nebo studijní kouty. 

Na druhé straně kontrastní barvy, jako je třeba kombinace modré a oranžové, vytvářejí dynamický a energizující efekt. Tyto barvy volíme do místností, kde chceme povzbudit aktivitu a energii, jako jsou dětské pokoje, dětské herny nebo domácí posilovny. Při použití kontrastních barev je důležité zachovat rovnováhu, aby prostor nebyl příliš intenzivní nebo rušivý. 

Vhodným využitím kontrastu můžete vytvořit místnost, která je nejen vizuálně zajímavá, ale také vyjadřuje určitou dynamiku a živost. Klíčem je najít správnou rovnováhu mezi harmonií a kontrastem, která vyhovuje vašemu osobnímu stylu a potřebám místnosti.

Vliv světla na barvy regálů

Pokud chceme jít ještě více do hloubky, zvažujeme také vliv světla. Světlo, ať už přirozené nebo umělé, má na vnímání barev zásadní vliv, který není od věci zohlednit při výběru barvy regálů do domácnosti či kanceláře. Přirozené světlo, zejména to které proniká do místnosti během dne, může značně ovlivnit, jak barva regálu vypadá. Například barvy mohou vypadat pod denním světlem jasnější a více živé. Naopak umělé osvětlení (zejména LED a zářivky) může regálům dodat modré tóny a měnit barvy k studenějšímu spektru. Proto je důležité zvážit typ osvětlení v místnosti při výběru barvy regálů. 

Jeden tip pro výběr barvy regálů podle osvětlení: Pokud má místnost bohaté přirozené osvětlení, můžeme si dovolit zvolit tmavší nebo sytější barvy, protože přirozené světlo pomůže odhalit jejich hloubku. V prostředích s převážně umělým osvětlením je lepší se držet světlejších nebo neutrálních odstínů, které nebudou působit příliš temně nebo nesourodě i ve slabším světle.

Jak začlenit barvy regálů do celkového designu domova

Integrace barvy regálových systémů do celkového designu domova je klíčovým prvkem pro vytvoření soudržného a esteticky přitažlivého prostředí. Je důležité vybrat barvu policových regálů, která se harmonicky spojí s ostatním nábytkem a dekoracemi v místnosti. Při výběru barvy regálů zvažte dominantní paletu v místnosti – pokud jsou stěny a hlavní nábytek v neutrálních barvách, kovový regál v odvážnější barvě může posloužit jako atraktivní vizuální prvek. Naopak, pokud je místnost již plná silných barev, policový systém v neutrálním odstínu pomůže vyvážit prostor. 

Příkladem úspěšné kombinace může být modrý regál v místnosti s béžovými stěnami a dřevěným nábytkem, což vytváří pocit klidu a harmonie. 

Další inspirativní kombinací může být zelený regál v prostoru s teplými dřevěnými tóny a krémovými textiliemi, který přináší do místnosti pocit přírody a svěžesti. Do dětských pokojů, zejména dívčích, se hodí růžové a fialové regály na knihy i na panenky. Kluci naopak ocení světle modré regály na auta a sportovní vybavení. Důležité je udržet rovnováhu a zajistit, aby barva regálu ostatní barvy doplňovala a nekonkurovala jiným prvkům v místnosti.

Jaké jsou univerzální barvy regálů do domácnosti

Pro všechny, kteří hledají minimalistický kovový regál, který se téměř dokáže “ztratit” v prostoru, je tu jednoznačně světle šedý regál. Resp. jedná se o kovový regál se zinkovou povrchovou úpravou. Ty vám v našem e-shopu Majster Regál můžeme nabídnout v mnoha rozměrech a provedeních. Do tmavě laděných interiérů nebo pokud plánujete vytvořit kontrastní prvek, máte na výběr z tmavě šedých regálů, které mají kostru regálu lakovanou antracitovou práškovou barvou. A nakonec tu máme i elegantní dřevěné regály, které mají černou kostru a dřevěné laminované police v dekoru přírodního dubu. Takové krásné industriální regály se budou hodit do každé místnosti a přinesou do ní nádech stylu a elegance.

 

Jaký druh regálů hledáte?  

 

Kovové regály do garáže              

    Kovové regály do garáže

0 komentářů
Předchozí Best sellers 2023: Regály, které si získaly vaši největší přízeň Další Black Friday na Majster Regálu trvá celý měsíc
To Top
ADAPTIVNÍ DESIGN
Víceúčelové regálové systémy
INDIVIDUÁLNÍ PORADENSTVÍ
Odborný přístup k vašim projektům
RYCHLÉ DODÁNÍ
Doprava zdarma při nákupu
nad 4500 Kč bez DPH
SLEVY A VĚRNOSTNÍ PROGRAM
Sleva až 30%
BEZPEČNÝ NÁKUP
Jednoduché a spolehlivé
platební metody
VYROBENO V EVROPĚ
Záruka na kovové regály 5 let