0%

Nemáte dostatek prostoru u Vás doma či ve Vaší firmě? Nemáte pořádek ve Vašich skladovacích prostorech, nebo ve Vaší domácnosti? Cítíte se špatně v slabě organizovaném prostoru? Metoda "Konmari", kterou objevila známá Japonka Marie Kondo, nazývaná také "guru pořádku", je moderním trendem, za pomoci kterého dosáhnete vysněný pořádek. Připravili jsme pro Vás několik záchytných bodů, které určitě jednou využijete.

Pokud něco miluješ, tak to nech jít.

Ve známém citátu se říká "Pokud něco miluješ, tak to nech jít dál", ale metoda Konmari říká přesný opak. Snažte se zbavit úplně všeho, co Vás nedělá šťastnými, co Vám způsobuje zátěž a špatné vibrace. Uchovávejte si jen věci, které Vám dělají opravdu upřímnou radost a ze kterých se víte vždy těšit. Nicméně je třeba být opatrný, objektivní a myslet realisticky. Citový vztah k předmětům může ovlivnit Váš nadhled nad věcí a nebudete moci reálně vidět jejich užitečnost. Může to vést k tomu, že budete doma, či v práci držet předměty, které více nikdy nepoužijete, a tím se nám nepořádek jen znásobuje.

Uskladňovat podle kategorií, ne podle polohy.

Dosud bylo obecně jasné, že zboží, nebo předměty byly ukládány na základě "polohy a lokality". Podle Marie Kondo je to jedna z největších chyb. Je zvykem, že všichni intuitivně ukládáme předměty od vrchního šuplíku po spodní, od vrchní police kovového regálu po spodní, od první skříně po poslední, od první místnosti až po tu konečnou. Podle známé autorky je to obrovská chyba. Vzniká chaos, nepořádek a můžeme nabýt pocit, že vše je rázem více komplikované.

blog-majster-regal


Pokud začnete ukládat předměty podle kategorií, počínaje od těch jednoduchých a menších až po náročnější a větší, usnadníte si množství procesů do budoucna. Například, v domácnosti můžete začít ukládat oblečení jako první do skříně a šuplíků, následně různé knihy a dokumenty a ostatní předměty si necháme až na konec.

Není místa pro lenost.

Určitě každý z nás si občas řekne "zítra to dokončím" nebo "každý den uklidím kousek po kousku... " Ale měli bychom být více opatrný. Podle Marie Kondo je to past, do které denně padáme a stáváme se línými. Nemůžeme klamat sami sebe. Nezávisle na tom čemu věříme, udělat pořádek v práci, či v domácnosti není každodenní záležitost a čas od času si musíme vyhradit určitý prostor na to, abychom začali a dokončili aktivitu, která je potřebná pro dosažení vytyčeného cíle. Jeden den obětujeme a pak můžeme v klidu odpočívat.

Předměty "nežijí" nebo ano?

Velmi důležitým bodem metody Konmari je celková péče o všechny věci, předměty, nebo příslušenství, které máte. Představte si, že jsou živé a také potřebují určitou péči. Tímto způsobem si věci budete vážit více, vydrží daleko déle a déle je budete využívat. Autorka tvrdí, že tento princip Vám může pomoci i při upevňování mezilidských vztahů.

Nakupujte s rozumem.

Jakmile se rozhodnete, které předměty v práci, či v domácnosti si chcete ponechat a které chcete vyhodit, budete muset přemýšlet nad tím, jak a kde je uskladníte. Je nutné nakoupit skladovací zařízení a nábytek, kde můžete vkládat různé krabice od bot, či krabice s kancelářskými potřebami, nebo jiného potřebného pracovního příslušenství. Nakupujte jen to, co je nezbytné a potřebné. V případě kanceláří a skladů, budete potřebovat něco pevnější a spolehlivější. Kovové regály tento úkol splňují dokonale. Budete mít uložené i ty nejtěžší komponenty, produkty či materiál ve Vašem skladu. Jsou plně nastavitelné a na výběr je mnoho druhů kovových regálů různého typu, zátěže a konstrukce. Takto dokážete vytvořit správný a účinný pracovní prostor.


Lepší sám, než ve skupině.

Někdy je lepší, když děláte pořádek sami, jak s větší skupinou lidí. Představte si, že Váš nadřízený Vás poprosí, abyste udělali pořádek ve skladové místnosti. Po delším čase se rozhodnete vyřadit určité zboží či nářadí, protože pro Vás nemá žádné využití. Když už máte vše připraveno na vyhození, přijde Váš nadřízení a řekne vám, že právě toto zboží ještě potřebuje a počítá s ním. Nemůžete ho jen tak snadno vyhodit do odpadu. Výsledek? Zbytečná ztráta času a nulová efektivita.

Udělejte si pořádek a budete úspěšní.

Ukázali jsme Vám několik záchytných bodů metody "Konmari" které je třeba brát v úvahu. Zkuste je sami aplikovat ve Vaší práci, či domácnosti a očekávaný výsledek se dostaví.

Podívejte se také na naši nabídku šroubových a bezšroubových regálů, které perfektně splní všechny Vaše požadavky pro regál do domácnosti nebo do garáže.