0%

Knihy jsou součástí našeho denního života již od nepaměti. Byly takzvaným prvním médiem, které lidstvo využívalo každý den při běžných činnostech. Už v dávné minulosti lidé pociťovali potřebu knihy chránit a zachovávat jejich dobrý stav pro další použití. Vytvářely se první knihovny, ve kterých měli knihy své stálé místo, a byly chráněny před vnějšími vlivy, které je mohly poškodit způsobem, že by je už nikdo z nás nedokázal přečíst. Bylo třeba je rozlišovat, třídit, uspořádat do kategorií podle žánru, autora a samozřejmě abecedy. Ale kam knihy v knihovně uložit? Jaký skladovací prostředek je typický pro knihovny? Regálový systém je nejjednodušší způsob pro skladování knih, který zajišťuje bezpečnou a čistou péči našich důležitých výtisků. V dnešním blogu si řekneme více o regálech využívaných ve veřejných, školních, soukromých a domácích knihovnách. Nesmíme zapomínat ani na knihkupectví, které nám zajišťují prodej zcela nových výtisků.

blog-majster-regal-regaly-a-kniznice

Jak jsme již zmínili, knihy musí být perfektně uspořádány. Tisíce výtisků není snadné uložit bez jakékoliv strategie. Orientace v knihovně a knihkupectví musí být logická, přesná a zejména jednoduchá pro zákazníka. Při velkém množství knih je důležité ukládat je podle určitých parametrů. Možnosti skladování a ukládání knih můžeme uložit podle:

Žánru a abecedy. Je to nejstandardnější způsob ukládání. Detektivka, komedie, satira, román, sci-fi, drama, povídka, biografie, encyklopedie apod. Když navštívíme knihovnu a knihkupectví, víme velmi dobře, co tam hledáme a jaký žánr nás baví. Zaměstnanci těchto instituci musí dbát na to, aby se při románech pro ženy nenacházel chladný a temný detektivní román, který by je moc neoslovil, a kniha by se brzy vrátila. Pro lepší orientaci v dané sekci je nutné ukládat knihy podle abecedních jmen autorů. V takovém případě najít naši oblíbenou knihu nebude více problém. V případě, že určitá série knih tvoří jednu ságu, zda propojené dějové linie, zvyknou takové výtisky ukládat vedle sebe, i v případě, že mají rozdílných autorů.

Novinky a bestselleru. S takovým uspořádáním knih se setkáváme zejména v knihkupectví. Mediální známé knihy tzv. bestsellery musí být viditelné na první pohled, protože je o takové výtisky enormní zájem. Musí se nacházet na nejvíce frekventovaném místo, nejlépe nejblíže u pokladny. Totéž platí i pro úplné novinky od známých světových autorů.

Historického období a vydání knihy. Takové rozdělení můžeme vidět zejména v knihovnách, ale je velmi vzácné. Knihy mohou být ukládány podle určitého historické období, např. antického období, kde se nacházejí díla týkající se právě tohoto jednoho období starověkého Řecka. V některých knihovnách se velmi staré knihy odkládají do speciálního oddělení a často jsou málo přístupné veřejnosti.

Jaké regály jsou vhodné do knihkupectví nebo knihovny? Od minulosti se toho mnoho nezměnilo. Stále jsou velmi trendové dřevěné regály a poličky, které pěkně korespondují s papírovou formou knih. Ale je třeba poznamenat, že industriální styl začíná nenápadně dostávat do jakéhokoliv odvětví a moderní knihovny a knihkupectví si s oblibou vybírají celokovové regály. V první řadě se musíte zamyslet nad tím, jak velký prostor na samotné skladování knih potřebujete. Pokud potřebujete jednoduché regály se zátěží do 100 kg, tak šroubové kovové regály jsou vhodným kandidátem. Dají se jednoduše spojovat šrouby i mezi sebou, můžete vytvářet modulární komplexní skladové regály a knihy budete mít pěkně pohromadě. Jsou cenově dostupné a kvalitní. Pokud se snažíte o esteticky krásné a pevné regály, celokovové regály profilu L profilu T Vám ostudu neudělají. Při těchto regálech lze počítat s nosností až 250 kg na jednu polici, takže těžší a objemnější knihy nebudou problémem. Jejich design je působivý a vždy je můžete rozšířit o přídavné moduly.

I když moderní doba jde neustále kupředu a digitalizace obsahu hluboko zasahuje i klasické papírové výtisky, doufáme, že pocit otevření naší oblíbené knihy doma na gauči se tak brzy nevytratí a knihovny budou stále populárnější. A pokud potřebujete vyzdobit Vaše knihkupectví skladovými nástroji, Majster Regál je tu vždy pro Vás.