0%

Nepořádek negativně ovlivňuje naše zdraví a neustálé hledání ztracených věcí vytváří v člověku stres a neklid. Proto byste měli dbát o to, aby bylo Vaše pracoviště uklizené a správně zorganizované. Na internetu najdete různé techniky a metody úklidu, jako například metodu Marikondo, která se stala hitem v minulých letech. Mnozí z Vás ji už pravděpodobně znají, ale už jste někdy slyšeli o japonské metodě 5S?

5S metoda - co to je?

Metodu 5S vyvinul v roce 1960 japonský a výrobní manažer Taiichi Ono, který v té době pracoval ve společnosti Toyota. Tam byla i poprvé představena. Ono chtěl dosáhnout hygieničtější, efektivnější a uspořádanější pracovní procesy. Jakýkoli odpad na pracovišti by se měl snížit a pracovní procesy by měly neustále zlepšovat. Metoda 5S zahrnuje následujících 5 kroků:

  • Seiri                    Vytříď (Sort)
  • Seiton                 Systematizuj (Set in order) 
  • Seiso                   Vyčisti (Shine)
  • Seiketsu             Standardizuj (Standardize)
  • Shitsuke             Udržuj (Sustain)

Kdy je metoda 5S nápomocná?

Metoda 5S je velmi praktická a může se již použít při budování týmu, protože poskytuje dobrý základ pro vzájemné akceptování a udržitelné zlepšení.

Třídění (Seira) - odstranit nepotřebné

Aby mohly vzniknout nové věci, je třeba rozbít všechny původní struktury, takže firma by měla již ve fázi výběru nejdříve zvážit, co je potřeba a co ne. Všechny prvky, jako například sdílené archivy, spisy nebo krabice v zasedacích místnostech, které nejsou pravidelně potřebné k provádění každodenní práce, se odstraní, aby nezabíraly zbytečné místo. Zbavíte se tak zbytečné zátěže.

Blog_5S_ poriadok-v-kancelarii-s-majster-regal<

Uspořádání (Seiton) - udělat pořádek

Ve druhé fázi modelu jedná o smysluplné uspořádání a seřazení nástrojů nebo úložného řešení v kanceláři. Mělo by se zajistit, aby se zabránilo dlouhým vzdálenostem. Nezáleží na tom, jestli je to v dílně nebo v kanceláři. Vyhněte se obtěžujícím dlouhým cestám. Úložné systémy a regály, jako jsou šroubové regály nebo bezšroubové regály Vám mohou být nápomocné. Záleží také na frekvenci jejich použití.

Příklad: Zamyslete se nad tím, co je potřeba v zasedací místnosti. Kávovar je obecně dobrým nápadem, abyste svým hostům mohli nabídnout něco k pití během setkání. Pro tento účel jsou vhodné například stylové kovové regály od firmy Majster Regál. Jsou nejen robustní a stylové, ale unesou až 180 kilogramů a snadno se udržují.

Blog_5S_organizace-kancelare-s-majster-regal<

Čištění (SEISO) - udržovat pracoviště v čistotě

Po úklidu a uspořádání věcí by se staré věci měly vyčistit, ať už v kanceláři, ve skladě nebo ve výrobě. Toto slouží ke kontrole pracovních prostředků. Například nářadí nebo strojů, ale také starých skladovacích systémů, jako jsou průmyslové a paletové regály. Po vyčištění byste se měli také ujistit, že věci zůstávají čisté a uklizené. Protože i nové věci se po čase stávají nepoužitelnými. Bylo by rozumné určit odpovědnou osobu, která pravidelně kontroluje např. nářadí nebo kancelářský materiál, krabice ve skříních nebo skladových regálech.

Blog_5S_kovove-regaly-pro-poradace<

Standardizace (Seiketsu) - stát se pravidlem

Jak bylo uvedeno v předchozím bodě, k zachování pořádku je důležité zavést pravidla, seznamy a odpovědné osoby. My lidé jsme otroky zvyku a zbavování starých zvyků, chování nebo zvyků je těžké a vyžaduje jistý čas. Tato opatření nám v tom pomáhají. Vždy pamatujte na to, že všechno má své pevné místo a co ne, to odejde. Kontrolní seznamy nebo počítačové programy pomáhají kontrolovat normy.

Když několik lidí spolu pracuje v týmu, jsou pravidla nezbytné. Každý jednotlivec je zodpovědný za určitou část.

Příklad: V kanceláři se můžete rozhodnout, že všechny pořadače s fakturami budou umístěny v pozinkovaném kovovém regálu a všechny ostatní důležité dokumenty, jako jsou smlouvy, údaje o zákaznících atd. najdou své místo v modrých kovových regálech. V dílně mohou být těžké a objemné předměty uložené ve velkém, stabilním kovovém regálu STRONG a menší nářadí v bezšroubovém kovovém regálu RIVET.

Může se také stát, že si časem všimnete, že určité požadavky je třeba optimalizovat, protože se situace změnila.

Blog_5S_organizovanie-kancelariie-s-majster-regal<

Sebekázeň (Shitsuke) - dodržovat a zlepšovat všechny body

Na udržení pořádku je nezbytná sebekázeň. Každý v týmu by měl neustále pracovat na sobě, procvičovat a snažit se o dodržování norem pomocí.

Máte motivaci používat metodu 5S i ve Vaší společnosti? Využijte této příležitosti a podívejte se náš jarní výprodej. Právě zde najdete skvělé nabídky. Náš tým zákaznického servisu Vám rád zodpoví jakékoliv další otázky. Pokud byste chtěli poradit, jednoduše zanechte své kontaktní údaje a my Vás rádi kontaktujeme.

Pokud hledáte vhodný regál pro svou prodejnu nebo potřebujete pomoc při výběru správného regálu do Vaší spížesklepagaráže, či paletového regálu do Vašeho skladu, stačí nás kontaktovat. Náš přátelský zákaznický servis Vám rád a bezplatně poradí a pomůže s výběrem optimálního skladovacího zařízení. Objevte náš velký výběr dalších kovových regálů a využijte naše bezplatné doručení v hodnotě objednávky nad 650 Kč.

Blog_5S_5-kroku-k-uspechu-s-regaly<

Pokud se chcete o nás dozvědět více, můžete nás také sledovat na Instagram, Facebook, LinkedIn.

Těšíme se na setkání s Vámi!

70 jednoduchých možností jak trávit čas a hrát se s dětmi v domácnosti