0%

blog-majster-regal

Nebylo to tak dávno, kdy se skladovacím prostorem a logistice nevěnovalo tolik pozornosti, kolik by si podle nás zasloužilo. Řekněme si to přímo, toto oddělení bylo vždy odsouvané na vedlejší kolej.

Postupem času, úloha "skladu" začala nabývat na síle a samotný sklad se stal velmi důležitou součástí pro každou malou, či velkou společnost a firmu. Čím více budeme znát každou jednu část našeho skladu, tím snadněji se vyhneme mnohým chybám a zajistíme si správnou organizaci, či infrastrukturu. Řízení artiklů a zboží již nebude problémem v naší firmě.

blog-majster-regal

Máme sklad ale nemáme kam uskladnit? Kovové regály jsou nejlepším možným nástrojem pro uskladnění zboží do skladů, velkoskladů a obchodů. Jejich silné kovové police mají vysoké zatížení a jsou v různých provedeních, celokovové a dřevotřískové. A jaký regál vybrat z nabídky Vašeho Majstra? Záleží od zboží, váhy a jeho rozměru. Šroubové nebo celokovové dekorativní regály na zboží menších rozměrů a váhy a regály PROFESSIONAL na opravdu těžké výrobky.

Je mnoho problémů, které vyžadují speciální pozornost, a je téměř nemožné zmínit každý z nich. A proto jsme pro Vás připravili výběr těch nejčastějších a nejvíce důležitých, které jsou podle nás nejvíce zajímavé, a doufáme, že Vám je pomůžeme částečně vyřešit.

KDE JSEM TO ULOŽIL?

Nezáleží na tom, zda Váš obchod nebo sklad je největší v celém městě, nebo je tak maličký, že sotva do něj postavíte čtyři drobné regály, protože pro každý platí jeden bez pochyb nejdůležitější faktor, na který byste měli myslet. Pokud nemáte jasnou vizi, jak uspořádat Vaše produkty a zboží, tak časem můžete očekávat pozdní dodávky k Vašim koncovým zákazníkům a budete čelit vážným problémům. Pamatujte si umístění každého artiklu který máte na obchodě! Je opravdu důležité držet nejvíce žádané produkty na najprístupejších místech.

NEDOSTATEK MÍSTA

Tenhle problém většinou vzniká z důvodu většího poptávky, a je nutné se přizpůsobit. Pokud není ve skladu dobrá organizace, může narůstat až do katastrofických rozměrů. Pokud nebude ve skladu pořádek a bude přeplněný, nebo naopak, bude neefektivní a zůstane nám mnoho prázdného místa. Nastane tzv. lokalizační problém a dříve, či později se to negativně projeví.

ŠPATNÝ ŘÍZENÍ

Kontrola skladů je jeden z klíčových prvků, které nemůžeme brát na lehkou váhu. Avšak často vzniká nedorozumění, protože mnoho pracovníků uskladní zboží intuitivně a odhadem si vybere místo, kde by mohlo být zboží uskladněno, i přesto, že existuje více a možná i daleko lepších možností, kde zboží uložit. Než rozložíme zboží po skladě, je důležité důkladně promyslet všechny možnosti a detailní studie a porovnávání obecných poznatků. Nemůžeme ale zapomínat pravidelně doplnit zásoby, aby se nestalo, že nebudeme mít najednou co prodávat.

ROTACE SKLADOVANÝCH PRODUKTŮ

Množství zboží má termín spotřebování, nebo použití. Je velmi důležité, aby všechny tyto faktory byly zohledněny, abychom dosáhli správnou dynamiku řízení. Tímto způsobem můžeme zabránit zbytečnému vyhazování materiálu, či produktů do odpadu. Kromě toho nám to pomůže zvládnout předchozí problémy, jako je nedostatek prostoru a celkové řízení našich skladů. Vytváříme tzv. rotaci produktů. Co to znamená? Starší produkty, které jsou nejblíže ke spotřebě, nebo produkty staršího data výroby, budou vyskladněné jako první a čistě nové zboží se posune na konec řady. Postupně se bude zboží rotovat.

SLEDOVÁNÍ ZBOŽÍ

Pokud naše zboží nemáme pod dostatečnou kontrolou a máme ho opravdu mnoho, je důležité ho mít zaevidované na přesné pozici, na které se nachází a to i v systémové podobě. Takto můžeme sledovat pohyb materiálu a produktů i přímo před našim počítačem. V případě, že tento systém zavedený nemáme, stane se jen jedno, a to je totální chaos a nevědomost o pozicích našeho zboží. Přichází velká ztráta času hledáním zboží a maximální neefektivnost.

A proto není až tak důležité, co se děje mimo skladů a obchodů, ale co se děje v jejich nitru. Pravda je taková, že nejvíce procesů probíhá právě zde. Můžeme být nejlepší zaměstnanec roku, můžeme mít nejlepší produkty na trhu, ale jedna věc je jasná. Bez dobré organizaci a řízení nedokážeme vést dobrý obchod.


Comment icon Comment