0%

Na online trhu najdete množství kvalitního nábytku vyrobeného z různého typu materiálu, jako je dřevo, kov nebo plast. Každý má své výhody, nevýhody, dobré a špatné vlastnosti. Každý je vhodný do jiného typu prostor, interiéru a exteriéru. Regály, jako typ nábytku pro skladování jakéhokoliv materiálu a předmětů, jsou vyráběny z různého materiálu, podle využitelnosti, zátěže a samotného nákladu, který na regál naložíte. V dnešním blogu se zamířit na rozdíly, výhody a nevýhody plastových a kovových regálů.


Pro detailnější porovnávání se zamířit na vlastnosti, které mají kovové a plastové regály společné. Podíváme se na klíčové charakteristiky plastových a kovových regálových systémů, na použitý materiál, nosnost, stabilitu, odolnost, montáž, cenu, rozměry a prostorové využití. Začneme od toho nejdůležitějšího rozdílu mezi oběma typy regálů, a to je materiál, ze kterého jsou vyrobeny.


Materiál

Plastové regály. Jak název napovídá, regály jsou vyráběny z plastu, přesněji kombinace PVC a polypropylenu. Jejich velkou výhodou je vysoká odolnost vůči kapalinám, chemikáliím a eliminují možnosti koroze. Materiál je lehký a i ty nejrozměrnější plastové regály neváží více než 20 kg. Díky tomu je samotná manipulace s regály velmi pohodlná, rychlá, jednoduchá a nehrozí možnost vážného pořezání či zranění. Nevýhodou materiálu je nízká odolnost v horkém prostředí, kde se plast dokáže rychle deformovat, kvůli vysokým teplotám.


Kovové regály. Tento druh regálových systémů je nejpopulárnější a zákazníci často upřednostňují kov před plastem. Jsou vyráběny z oceli v různých tloušťkách a profilech v závislosti na zatížení a použití. Mohou být kompletně celokovové, mezi které patří šroubové kovové regály, které najdete na našem internetovém obchodě v zinkovém provedení, díky čemuž jsou odolné vůči korozi a oxidaci. Celokovové bezšroubové kovové regály se staly hitem na trhu a jsou vyráběny ve variantě se stojinou ve tvaru L nebo stojinou ve tvaru T. Mají kvalitní lakovanou ocel, vysokou zátěž, odolnost a trendový moderní design. Kovové regály se často kombinují s s HDF dřevěnou policí, nebo kovovou drátěnou policí, která jim dodává vyšší zátěž. Výhodou kovu je vyšší stabilita, nosnost, odolnost vůči mechanickému poškození a bezpečnost. Nevýhodou je, že lakované kovové regály nejsou vhodné do exteriérů a vlhkých prostředí. Samotný regál může mít vyšší hmotnost a tím pádem má složitější manipulaci jako plastové regály. Je třeba dbát na vyšší pozornost a bezpečnost při montáží, využívat ochranné rukavice a postupovat přesně podle návodu.


Nosnost a stabilita

Plastové regály. Kvůli méně odolnému materiálu a samotným plastem mají mnohem nižší nosnost než kovové regálové systémy stejných rozměrů. Nejlepší modely dokážou unést 160 kg na polici. Standardní nosnost se pohybuje mezi 50-70 kg. Pokud však potřebujete uskladnit poměrně těžký zboží, je třeba ohlédnout se po regálech jiného materiálu a konstrukce. Na svou zátěž jsou poměrně stabilní, ale plast je plast a jejich životnost je nižší, než u kovových.


Kovové regály. Díky kombinaci kovu a kvalitních HDF polic mají kovové regálové systémy daleko vyšší zátěž, která se pohybuje od 80 kg až do 1000 kg na jednu polici, jako při paletových kovových regálech. Průměrná zátěž se pohybuje od 200-350 kg na jednu polici Regálové střední třídy. Na kovové regály naložíte téměř cokoli od domácích předmětů, nářadí, krabic, až po výrobní materiál různé váhy a velikosti, proto jsou pravidelně využívány v průmyslu. Stabilita policových kovových regálů je na té nejvyšší úrovni díky možnosti ukotvení do zdi, váze, tloušťce oceli a samotné konstrukce. Některé regály lze ukotvit i do země. V takovém případě se nemusíte vůbec ničeho obávat. Jejich životnost se počítá na desetiletí.

2-plastovy-vs-kovovy-regal-sit


Montáž

Plastové regály. Montáž plastových regálových systémů je velmi jednoduchá. Jelikož váha regálu je velmi nízká, zvládne ji každý jednotlivec zcela sám, pokud bude postupovat přesně podle montážního návodu. Není třeba žádné nářadí ani ochranné pomůcky. Je velmi nízká šance, že při jejich montáži přijdete k úrazu, případně k pořezání. Také je montáž rychlá a zvládnete ji do 20 min v závislosti na typu regálu a počtu polic. Některé modely je možné upevnit do zdi a zvýšit jejich stabilitu a nosnost.


Kovové regály. V případě kovových policových systémů je důležité dbát na bezpečnost. Ochranné rukavice a gumové kladivo jsou základem montáže bezšroubových kovových regálů. V případě šroubových je třeba využívat montážní klíč velikosti M8. Montáž šroubových policových systémů je jednoduchá. Používáte šrouby a matice pro spojování stojin, polic a trojúhelníkových výztuh. Může zabrat až 20 minut v závislosti na počtu polic. Bezšroubové kovové regály, celokovové s ocelovou nebo s HDF policí, mají téměř identickou montáž. Používají tzv. plug in systém, při čemž se jednotlivé komponenty zasouvají a doklepů gum Používají tzv. plug in systém, při čemž se jednotlivé komponenty zasouvají a doklepů gumovým kladivem do sebe. Pokročilejší systém RIVET funguje na stejném principu s tím, že využívá ocelové nýty pro zasouvání kovový komponent pro vytváření kostry regálu. Každý regál je možné ukotvit do zdi pro lepší stabilitu regálových systémů.

1-plastovy-vs-kokovy-regal-postup-montaze


Rozměry a cena

Plastové regály. Z důvodu slabšího materiálu a využitelnosti zejména v domácnosti, plastové regálové systémy nevynikají příliš širokou paletou rozměrů. Jejich maximální výška sahá do 220 cm a šířka maximálně 120 cm. Materiál a konstrukce nedovolují regálem větší rozměry, jinak by nemusely splňovat koeficient nosnosti na jednu polici. Cena plastových produktů je vždy nižší a více dostupná pro zákazníky. Musí však počítat s mnoha omezeními a kvalitativními aspekty.


Kovové regály. Díky své konstrukci a materiálu jsou kovové regály v rozměrech více ohleduplné než plastové. Mohou být vysoké až 250 cm a široké 240 cm. Jejich hloubka dosahuje hodnoty až 80 cm. Samozřejmě cena kovových regálů je vyšší. Připlácíte si za kvalitu, konstrukci, nosnost, životnost a stabilitu. V tomto případě je velmi důležité využívat sezónní výprodeje, které Majster Regálpravidelně nabízí.


Využití

Plastové regály. využijete zejména v domácnosti, protože jsou lehké, můžete je zakoupit v různých barevných provedeních, které budou pasovat do jakékoli pokoje. Díky plastu jsou vhodné i do exteriéru, protože koroze zde nemá žádný nárok.


Kovové regály. jsou vhodné téměř úplně všude. Do obchodu, dílny, garáže, průmyslové oblasti, skladu, domácnosti, dokonce i dětského pokoje. V nabídke je široká paleta regálových systémů a množství kategorii, které jsou přesně určeny kde a jak používat. Každý uživatel si najde takový, který mu bude maximálně vyhovovat.

Plastové regálové systémy jsou dobrým doplňkem do domácnosti, ale svými vlastnostmi nedokáží nabídnout to, co dokáží kovové regálové systémy, i přesto, že jejich cena a montáž může být odlišná.


Skrutkové a Veronika



Chcete vědět více o novinkách ze světa policových kovových regálů? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu a Linkedine.