0%

Pokud milujete aktivity spojené s DIY (udělej si sám), a nemáte na to žádný čas, nebo prostor, kde můžete provádět zmíněný koníček, protože v těchto měsících je všude venku chladná zima, máte zlatou příležitost zůstat doma a připravit si dílnu Vašich snů. Pokud si chcete plně vychutnávat toto hobby ve své vlastní domácnosti, ukážeme Vám několik důležitých tipů ohledně prostoru, zařízení, nábytku a nářadí potřebných pro vytváření Vašich prvních "kreací", nebo veľké množství rad potřebných pro drobné úpravy.

Zvolte si pracovní prostor s dostatkem přirozeného světla.

Prvním krokem je zvolit prostor, kde budete pracovat a kde se bude Vaše dílna nacházet. Ideální je garáž, podkroví, nebo sklep, kde můžete pracovat v tichosti a můžete se vyhnout zbytečnému hluku. Pokud to však není možné, velká, osvícená a zvuku odolná místnost Vám plně postačí pro komfortní práci.

Zajistěte si bezpečné pracovní prostředí.

Když si zakládáte dílnu, je velmi důležité dbát na bezpečnost, protože to je ten nejdůležitější faktor. Pokud často pracujete s elektrickým nářadím v horkém prostředí, je důležité nainstalovat bezpečný kabelový systém, vyhýbat se volně visícím kabelem nebo vysunutým kabelem, na kterých se můžete snadno zakopnout či uklouznout. Ideální by bylo, kdyby se všechny zásuvky nacházeli v blízkosti pracovního stolu a prostor by byl rozdělen na dvě části, jedna pro nebezpečné nářadí a druhá pro to křehké. V případě, že máte malé děti, doporučujeme omezit přístup k pracovnímu stolu, či elektrickým zařízením, případně nainstalovat bezpečnostní systém.

blog-majster-regal

Přizpůsobte prostředí podle toho, jakou dílnu chcete mít.

Dalším důležitým bodem, na který musíte myslet je přizpůsobit pracovní prostředí podle aktivity, kterou se rozhodnete vyvíjet a provádět. Stejný nábytek, zařízení, nástroje, nebo stejné teplotní podmínky se nevyžadují, jde-li o řemeslnou, uměleckou, ale i renovační dílnu. Od tohoto všeho závisí bezpečnost, rozložení a údržba nástrojů v pracovním prostředí.

Ideální zařízení a nábytek.

Dalším krokem je zvolit a zařídit si nábytek a potřebné nářadí, které nám budou nejvíce vyhovovat. Základní nářadí a nábytek do dílny jsou:

• Pracovní stůl.

Obvykle by měl být složen z pevného, hladkého a přizpůsobeného tvrdého dřevěného stolu, který dokáže odolávat všem druhům otřesů a těžkým nákladem v případě potřeby. Měl by obsahovat zásuvky a police. Kromě pevných stolů jsou k dispozici i skládací. Každý stůl by měl obsahovat i držáky pro lepší manipulaci a různé jiné drobnosti, které nám budou usnadňovat práci.

• Panel nástrojů.

Kovový panel nástrojů je většinou uchycen v popředí nad pracovní stolem. Díky tomu budete mít vše potřebné nářadí po ruce a pěkně uložené podle četnosti používání, nebo aktivity, kterou s ním budete realizovat. Pokud nejste expertem v DIY, bude Vám v klidu stačit jednoduché a základní nářadí (kladivo, bruska, vrtačka, pilka, šroubovák a štětec). Můžete umístit do police pracovního stolu i kufřík s nářadím, pokud panel nástrojů nemáte, nebo ho máte už zaplněný.

• Kovové regály pro skladování

Důležitým faktorem, abyste měli pracovní stoly čisté, uklizené, uspořádané jsou kovové regály. Umožňují Vám skladovat průhledné bedny, nebo krabice, do kterých můžete odkládat, rozdělovat nářadí, nebo jiné pomůcky ve Vaší dílně. Pomáhají organizovat prostor a uchovávat různé předměty jako jsou šrouby, matice, hřebíky a pásky na jednom místě. Také těžké předměty, velké krabice, či jiné kovové komponenty najdou své místo právě v kovovém regálu určeném pro dílny.

Rozčlenění dílen.

Dílny byste mohli rozdělit podle umístění a použití. První, která je určena na samotnou práci, druhá určená k čištění, která by měla mít přístup k vodě, třetí tzv. "Evakuační", kde se bude odkládat zejména zbytkový materiál, čtvrtá pro samotné skladování materiálu. Pokud pracujete s hořlavými elementy, musí být dílna umístěna v dobře chlazené, odvzdušněné místnosti bez rizika vznícení.

Jiné rozdělení můžeme nazvat jednoduše: čistá část dílny a ta špinavá. Čistá část dílny by měla vytvářet snadno čistitelné produkty a odpad. Ta tzv. špinavá část dílny je využívána při pracích s barvami, kapalinami, oleji, rozpouštědly, kde je potřebný přívod a odtok vody.

Jak můžete vidět, zmíněné tipy Vám mohou pomoci vytvořit si svou vlastní DIY dílnu a je to jednodušší, než se zdá. Jste připraveni objevit v sobě duši kutila?

Podívejte se také na naši nabídku šroubových a bezšroubových regálů, které perfektně splní všechny Vaše požadavky pro regál do dílny nebo do garáže.


Comment icon Comment